Нефрон: Да се зголеми бројот на трансплантации на бубрези

Здружението Нeфрон по 8-ми пат го одбележува Европскиот ден на органодарителство
30/04/2020
Денешниот ден во повеќе од 200 земји ширум светот се одбележува Светскиот ден на бубрегот, најодбележуван настан во светот кој се фокусира на важноста на здравјето на бубрезите.
30/04/2020

Кога ќе дојдете до крајот и кога ќе сфатите дека за вашиот близок веќе нема никаква надеж убаво е да се пружи надеж на некој друг, убаво е кога знаеме дека нечиј друг живот ќе тргне во некоја нормала. Значи тоа е тешко, сознанието дека го губиш блискиот, а воопшто не е тешко сознанието дека на некого му помагаш и му даваш шанса за подобро утре. Кога емотивно ќе си сфатиме дека некој дел од нашите блиски продолжува да живее малку олеснува, истакна на прес-конференција на Здружението на бубрежно болни „Нефрон“, Марија Кежаровска, од чија почината мајка биле донирани двата бубрега, трансплантирани на двајца млади пациенти кои биле на дијализа.

На прес-конференцијата по повод одбележувањето на Европскиот ден на органодарителството, од име на транплантираните пациенти се обрати Кирил Јанчовски од Скопје, пациент кој добил бубрег од кадавер(починат донор) во ноември минатата година. Потенцира дека целиот процес поминал одлично без компликации.

– Кадаверичната трансплантација (трансплантација на орган од починат донор) е можност за втор живот и им се заблагодарувам на сите семејства кои се согласиле да донираат органи од нивните починати блиски и им овозможиле на одреден број пациенти да имаат нормален живот, додаде Јанчовски.

Во врска со бројот на извршени трансплантации, директорот на Клиниката за урологија, Сашо Дохчев, кој е шеф на тимот за трансплантација, рече дека годинава се извршени 13 трансплантации од кои шест се кадаверични.

– До крајот на годинава се планирани уште шест трансплантации. Го исполнуваме просекот од 20 трансплантации годишно што можеби е малку, но е доволен за наши услови. Досега се извршени 414 трансплантации од кои 45 се кадаверични, додаде д-р Дохчев.

Претседателот на Здружението на бубрежно болни граѓани „Нефрон“, Душко Ѓорѓиев рече дека недоволен е бројот на извршени трансплантации и дека тој треба да се зголеми.

Министерот за здравство Венко Филипче рече дека интензивно работат со националниот координатор и сите одговорни за трансплантација, но не само на бубрези, посебно сакајќи да ја интензивираме кадаверичната трансплантација.

– Разговаравме и со експерти од областа на кардиохирургијата, со експерти од областа на гастроентерохепатологија, дигестивна и торакална хирургија, пулмологија со цел да ги анализираме нашите пациенти кои чекаат трансплантација не само на бубрези, туку и на срце, бели дробови и црн дроб. Со таквите национални листи кои се веќе при крај во ноември планираме состанок со претставници на Еуротрансплант од Љубљана и од Загреб со кои сакаме да потпишеме договор за соработка со кој би станале некоја форма на придружна членка кон Еуротрансплант, рече Филипче.

Најави дека ќе почне постапката за целосна реконструкција на одделението за интензивно лекување и реанимација и при крај е проектот за целосно реновирање на Клиниката за урологија во кој дел спаѓа и Центарот за трансплантација.

– На крајот на идната година целосно ќе се завршат овие активности и ќе имаме современи одделенија со највисоки стандади според кои ќе се лекуваат трансплантираните пациенти, додаде Филипче.

Од Министерството за здравство посочуваат дека секоја година изготвуваат годишна Програма за трансплантација, со цел дополнително унапредување и евалуација на системот за трансплантација, како и подигнување на свесноста кај граѓаните за значењето и придобивките од органодарителството. Годинава за реализирање на активностите од оваа програма се наменети шест милиони денари. Исто така, Министерството изготвува и посебна Програма за обезбедување на трошоците за болни, кои се третираат со дијализа, која изнесува седум милиони денари,

Директорот на Фондот за здравствено осигурување, Ден Дончев, пак, истакна дека од финансиски аспект трансплантацијата е исплатлива. Според него, од голем бенефит е доколку можат да постигнат такво ниво на значителен број трансплантации.

По завршувањето на прес-конференцијата пред просториите на Здружението „Нефрон“ беа засадени две липови дрвца во знак на благодарност на сите кои донирале органи, а беше поставена и спомен плоча.