Разговарајте во семејството за донирање на органи, 40 отсто не даваат согласност оти не ја знаат желбата на починатиот, велат од Здружението

Да. За живот – Кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията
18/10/2023
В Деня на анестезиолога започва кампания “Всеки може да спаси живот”
18/10/2023

Во Македонија оваа година досега се направени 15 трансплантации на бубрези од кои 11 се од жив и 4 од починат дарител, вели Душко Ѓоргиев, претседател на Здружението на бубрежно болни граѓани Нефрон, во пресрет на 7 Октомври, Европскиот ден на органодарителство. Лани се направени 22 трансплантации на бубрези, од нив 12 се од жив и 10 од починат дарител.

„Еден дарител може да спаси 8 животи со донација на органи, а да спаси или подобри живот на повеќе од 100 лица со ткивна донација“, вели Ѓоргиев.

– Advertisements –

Според податоците на Нефрон, лани во земјите на Европската Унија (ЕУ) 36 илјади пациенти добиле орган преку трансплантација, а 41.000 нови пациенти се запишани на листите за чекање. Во 2022, во Европа во просек умирале по 20 пациенти дневно додека чекале за трансплантација .

„Разговарајте на темата со вашите семејства. Висок процент на семејства (до 40%) одбиваат да дадат согласност за донација бидејќи не ја познаваат желбата и одлуката на починатиот. Доволно е само да донесеш одлука за дарителство и јасно да ја изразиш, кога семејството ќе ја знае твојата одлука ќе може да ја исполни и твојата желба.

Сите традиционални верски заедници во Македонија го поддржуваат доброволното дарување органи и ткива, сметајќи го тоа за чин на хуманост и личен избор. За потребите на Здружението Нефрон ги контактиравме“, апелира Ѓоргиев.

Фото: СДК