Христина Николова: Моля някоя болница да ни приеме

U Crnoj gori radi na području nefrologije NVO “NEFRO” Plevlja
08/11/2020
Darovanje organov v Sloveniji
13/11/2020

След дълго чудене къде по-точно да „бутнат“ пациентите от Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „ Александровска“ . Ръководството на лечебното заведение им даде избор къде да се преглеждат – в мазето или в ДКЦ-то.
Преди дни в името на благото на пациента беше решено :

„Клиниката по нефрология и трансплантация не спира дейността си и не се превръща в отделение за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Единствено помещенията, в които работи Клиниката ще бъдат използвани за тези цели.
• Целият екип на КНТ – всички лекари, сестри, санитари ще продължат да работят в помещенията на Клиниката по нефрология, като за целта са определени достатъчно стаи и кабинети, които да отговарят на нуждите и потребностите на КНТ.
Клиниката по нефрология и трансплантация, но сърцевината на дейността й – лекарите и сестрите, които се грижат за пациентите ще продължат да полагат грижи за тях при това в подходящи за целта, условия, в които е възможно да се изпълняват в пълен обем дейности и процедури, необходими за този тип пациенти (вкл. взимане на биопсични проби, плазмафереза и т. н.).“ – това съобщиха от лечебното заведение.
Решението беше взето, след като министърът на здравеопазването издаде заповед, с която на практика задължи болницата да разкрие 200 легла за лечение на Ковид.
Тогава на пациентите са показани и клиниката и кабинетите и манипулационните в които ще бъдат преглеждани и настанени.
„Присъствах на срещата в събота с проф. Богов и г-жа Куманова – зам. директор . Те ни обясниха, че причините за местенето са, че цялата сграда ще бъде превърната в Ковид сграда и няма как да останем там. Обещаха ни, че прегледите и престоя ще се извършват на този първи етаж в клиниката по нефрология и че екипът ще е същия“ – разказва пред Право и здраве Христина Николова, пациент с трансплантиран бъбрек и адвокат по медицинско право
В последствие става ясно, че всъщност пациентите от третия етаж остават в същата сграда и твърдението, че всички ще бъдат преметени, не е вярно.
За да не се смесват пациентите в нефрологията, Христина Николова инициира втора среща на която присъства и проф. Паскалев, който е началник клиника Нефрология и трансплантация и диспансера към нея. Предлага да се обособи зелен коридор, но той отказва.

„ Попитах, как от 24 клиники на Александровска болница, не могат да намерят къде да ни отделят, за да не сме в обща клиника с всякакви нефрологични заболявания, защото това е опасно, особено за прясно трансплантираните е изключително опасно. „ – казва г-жа Николова.
Тогава се ражда идеята за клиниката по алергология, която е условно подходяща, защото се намира на трети етаж без асансьор .
Днес обаче става ясно, че нито ще има зелен коридор, нито варианта с клиниката по алергология е на дневен ред. Пациентите не само остават при общите нефрологични пациенти, но ще трябва да се реши къде да извършват прегледите си в мазето или в ДКЦ-то.
Няма да бъде спазена и първоначалната уговорка да бъдат наблюдавани от екипа, който лекува и наблюдава трансплантирани пациенти. И всичко това на фона на пристигащите утре 4-ма току-що трансплантирани пациенти.
Трансплантираните пациенти приемат имунопотискащи медикаменти от момента на трансплантацията до края на живота си. За тях всяка инфекция опасна, протича с усложнения и е застрашаваща. Излагането на трансплантираните пациенти и особено на току-що трансплантираните на такъв риск няма нищо общо с грижата за живота и здравето на пациента.
С предоставения им „избор“ те са принудени сами да влязат в мазето, защото коридорите на ДКЦ, особено в условия на пандемия са немислим избор. Заради трансплантацията си те извършват такива прегледи на всеки 3 месеца, а скоро трансплантираните на всеки десет дни.
Затова и Христина Николова моли, някоя болница да ги приеме
„Искам да се обърна към всички лечебни заведения в България, за да помоля някой да ни приеме. Утре вече ще констатираме фактите, а доколкото знам утре ще приемат четирима, нови прясно трансплантирани. Нищо от първоначалната представа не е вярно. След като министър Ангелов обеща бонуси за повече легла за КОВИД, всички други пациенти изчезваме!“ 

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Кой е отговорен за хаоса с Ковид?