Do 2018 godine U Crnoj Gori urađene 42 transplantacije bubrega

Transplataciju organa čeka 13 djece i 35 odraslih
08/11/2020
DRASTIČAN PORAST BROJA ZARAŽENIH U CRNOJ GORI: Inficirano još 496 osoba, preminulo 7 pacijenata
08/11/2020

Autor: Nikoleta Rakočević

21.09.2018. 18:09 ➔ 19:11

U Crnoj Gori urađene 42 transplantacije bubrega

U Crnoj Gori, do sada je urađeno 39 transplantacija bubrega sa živog davaoca, a tri sa kadavera, saopšteno je na kongresu Balkanskog udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplataciju organa (BANTAO).

Predsjednica Udruženja nefrologa Crne Gore Marina Ratković podsjetila je da je 1979. otvorena prva Hemodijaliza u Crnoj Gori, a 1986. formirano je Nefrološko odjeljenje.

Ratković je rekla da su pripreme za uvođenje transplantacionog programa počeli 2006, organizujući brojne seminare, radionice, skupove, kao i sprovođenjem anketa o doniranju organa.

Ona je kazala da je prva transplantacija bubrega sa živog donora bila 25. septembra 2012. godine, kada je učinjen istorijski iskorak u Crnoj Gori.

“Do sada je urađeno 39 transplantacija bubrega sa živog davaoca a tri sa kadavera”, rekla je Ratković.

Prema njenim riječima, prva eksplantacija organa u Crnoj Gori sa moždano mrtve osobe obavljena je 8. decembra 2013. godine.

Ratković je, kako je saopšteno iz Kliničkog centra (KCCG), najavila još jedan važan projekat, uvođenje HLA dijagnostike.

Ona smatra da je nefrologija u Crnoj Gori dobro razvijena. Postoji 12 centara za hemodijalizu, tako da je zdravstvena mreža, kako je ocijenila Ratković, kompletno pokrivena.

“Najveći centar za dijalizu je u Podgorici. Posebno sam ponosna što je centar za dijalizu otvoren i na Cetinju, prije dva mjeseca”, dodala je Ratković.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković, rekao je da je izuzetno zadovoljan što nefrološka porodica na prostorima Jugoistočne Evrope funkcioniše jedinstveno, jer se na taj način šalje jedinstvena poruka za sve ostale grane medicine.

“Moram istaći da imamo profesorku Ratković i kompletnu nefrološku ekipu u KCCG kao rodonačelnike transplantacionog programa i rodonačelnike mnogih naprednih ideja i dijagnostičkih i terapijskih procedura u nefrologiji”, naveo je Eraković.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Sead Čirgić, kazao je da u Crnoj Gori postoji 12 dijaliznih centara.

Prema njegovim riječima, transplantacioni program je u razvoju i u tu svrhu se izdvajaju značajna sredstva.

“Nemamo još dovoljno razvijenu svijest o značaju doniranja organa, ali možemo da vidimo određene pomake”, smatra Čirgić.

Na kongresu učestvuje više od 250 stručnjaka iz ove oblasti iz Turske, Grčke, Albanije, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine.

Učesnici na kongresu su i predstavnici iz Makedonije, Slovenije, Kosova i Crne Gore.

Crna Gora je ove godine prvi put domaćin BANTAO kongresa.