06/10/2020

Македонската кардиохирургија испиша историја, извршена прва трансплантација на срце од донор:Во Иван продолжи да чука срцето на Емилија

Македонската кардиохирургија испиша историја, извршена прва трансплантација на срце од донор:Во Иван продолжи да чука срцето на Емилија
20/07/2020

I. međunarodni susreti dijaliznih i transplantiranih bolesnika Mreže transplantiranih jugoistočne Evrope, Struga 2019

14/06/2020

Uspešno izvedena prva transplantacija srca u Skoplju

AUTOR: Beta Podeli: 0Link je kopiran Na Univerzitetskoj klinici za državnu kardiohirurgiju u Skoplju uspešno je urađena prva transplantacija srca u Severnoj Makedoniji od preminulog donatora. “Ovim smo ispisali istoriju […]
26/05/2020

Д-р Ирена Бушљетиќ: Највисок чин на човекољубие е да се дарува орган

Северна Македони Секојдневно, во светски рамки листите на чекање стануваат се подолги, дури и во земји со развиена кадаверична трансплантација, вели д-р Ирена Рамбабова Бушљетиќ во интервју за ДВ. Последите […]
26/05/2020

Македонската кардиохирургија испиша историја, извршена прва трансплантација на срце од донор

Македонската кардиохирургија испиша историја, извршена прва трансплантација на срце од донор:Во Иван продолжи да чука срцето на Емилија На Клиниката за државна кардиохирургија во Скопје, по шестчасовна операција, во два […]
30/04/2020

Успешно излекуван од ковид-19 пациент со трансплантиран бубрег

Сите пациенти кои се на дијализа а имаат покачена телесна температура, сува кашлица, мускулни болки се тестираат за корона – вели д-р Рамбабова Бушљетиќ, ИЗБОРМАКЕДОНИЈА Од Љубица Балабан Објавено 27/04/2020 15:30:43  1,249  Сподели […]
30/04/2020

ПРЕПОРАКИ ЗА ПАЦИЕНТИ СО БУБРЕЖНИ ЗАБОЛУВАЊА, ПАЦИЕНТИ НА ДИЈАЛИЗА И ПАЦИЕНТИ СО ТРАНСПЛАНТИРАН БУБЕРГ ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА СО COVID 19

Home ПОЧЕТНА ПРЕС ЦЕНТАР Соопштенија ПРЕПОРАКИ ЗА ПАЦИЕНТИ СО БУБРЕЖНИ ЗАБОЛУВАЊА, ПАЦИЕНТИ НА ДИЈАЛИЗА И ПАЦИЕНТИ СО ТРАНСПЛАНТИРАН БУБЕРГ ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА СО COVID 19 Април 13, 2020 ПОЧЕТНА, ПРЕС […]
30/04/2020

12 март – Светски ден на бубрегот

30/04/2020

Денешниот ден во повеќе од 200 земји ширум светот се одбележува Светскиот ден на бубрегот, најодбележуван настан во светот кој се фокусира на важноста на здравјето на бубрезите.

  Светскиот ден на бубрегот се одбележува секоја година во вториот четврток од месец март, во повеќе од 200 земји ширум светот. И Македонија преку активностите на Здруженијата Нефрон и […]