Gospođa Višnja s presađenim bubregom živi već 30 godina: “Produžio mi je život… Hvala mu, to je sretan život”

Bolnavii care fac dializă se vor putea vaccina și fără programare De Diana Meseșan
01/02/2021
prof.dr.sc.Nikolina Bašić Jukić Imunosupresivna terapija i COVID-19
16/02/2021

HRVATSKA U VRHU PO PRESAĐIVANJU

Gospođa Višnja s presađenim bubregom živi već 30 godina: “Produžio mi je život… Hvala mu, to je sretan život”

Piše M.H. , 27. svibnja. 2019. @ 21:18  KOMENTARI2min.

Volume 90%

Oglas će završiti za 43

 

Posljednjih nekoliko godina Hrvatska je u samom svjetskom vrhu po broju transplantiranih organa na milijun stanovnika.

Prvi smo u presađivanju jetara i bubrega, drugi u transplantaciji srca, dok je Klinička bolnica Merkur jedan od vodećih centara za transplantaciju u ovom dijelu Europe. Takvi rezultati ne bi bili mogući da, osim sjajnih liječnika, nemamo i veliki broj donatora organa.

Višnja Žepina transplantirani je bubrežni bolesnik iz Rijeke. S presađenim bubregom živi točno 30 godina i dva mjeseca. Imala je tada 31 godinu, a iza sebe već 15 godina bolesti i 18 mjeseci dijalize.

“Samo znam da je donor bio jedan mladić koji je poginuo u prometnoj nesreći. Nisam dugo čekala transplataciju. Hvala puno donoru koji mi je produžio život”, kaže gospođa Žepina.

Iako su prošla tri desetljeća, emocije su i dalje jake. Tri godine nakon operacije zasnovala je obitelj i postala majka. Ne bi to bilo moguće bez altruizma obitelji poginulog mladića. Kao i altruizma mnogih ljudi u Hrvatskoj koji pružaju nove šanse za život.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana darivatelja organa Kliničku bolnicu Merkur posjetio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

”Puno puta me pitaju kako ste uspjeli, kako su Hrvati takav narod da daju organe, vidjeli ste liste čekanje, s jedne strane to je spremnost darivati u najtežim trenucima, s druge strane tu su rezultati koje postižu ovi briljantni ljudi”, rekao je Kujundžić.

”Transplantacijska medicina je jedna od najzahtjevnijih i najskupljih dijelova medicine, a samo zahvaljujući predanom radu ovih liječnika, ali i potpori ministarstva mi možemo ovaj program održavati na ovako visokoj razini”, rekao je dr. sc. Mario Starešinić, dr. med.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.