Inicijativa za zakazivanje tematske sjednice na temu implementacije Zakona o transplantaciji organa i tkiva u FBiH

Donorska mreža i BH novinari: Potrebne istraživačke priče o tome zašto nema više transplantacija organa u BiH
01/03/2020
U UKC-u Tuzla urađena transplantacija pet organa
01/03/2020

Segmedina Srna-Bajramović

Inicijativa za zakazivanje tematske sjednice na temu implementacije Zakona o transplantaciji organa i tkiva u FBiH

Inicijativa za zakazivanje tematske sjednice na temu:

– informacija o problemima u implementaciji zakona o transplantaciji organa i tkiva u FBIH sa prijedlogom mjera

Obrazloženje:

Mi smo u prošlom mandatu u ovom domu usvojili izmjene zakona gdje smo implementirali nova rješenja u smislu donora i pretpostavljene saglasnosti, ali je očigledno da imamo ozbiljan zastoj kada je u pitanju implementacija zakona, iako je potreba za istim sve veća.

Stanje u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju transplantacije organa nikada nije bilo gore, što je u svojim nastupima u medijima naglasio i Tomislav Žuljević predsjednik Upravnog odbora Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.

Već više od godine dana nije bilo niti jedne kadaverične transplantacije KCUS, nažalost, uopće ne radi transplantacije, a ako se malo vratimo u prošlost, doći ćemo do podataka da je Klinički centar u Sarajevu, među prvima u bivšoj državi uradio transplantaciju bubrega, odmah iza Ljubljane i Rijeke, dakle prije Beograda i Zagreba.

Nevjerovatno je da se 1975. godine, što je gotovo prije pola vijeka, radilo više transplantacija nego danas na što također ukazuju predstavnici udruženja.

Proces dijalize je težak i mukotrpan, a on je ujedno i najskuplji vid liječenja gdje svake godine za ovu metodu izdvajamo oko 36 miliona KM.

S druge strane postoji jako veliki priliv pacijenata koji se liječe mukotrpnom dijalizom, pa su u nekim centrima već uključili i četvrtu smjenu, u poslijeponoćnim satima.

Da ne govorimo o zastarjeloj opremi koja definitivno predstavlja problem i doktorima i pacijentima.

Federacija  ima dobre stručnjake i sve materijalno-tehničke uslove za obavljanje transplatacija, a Zakon koji je usvojen 2017. godine je po analizi struke odličan, ali očigledno postoje problemi njegove implementacije, te stoga smatram izuzetno važnim da se održi tematska sjednica gdje ćemo imati priliku svi zajedno sa nadležnim ustanovama,  resornim ministarstvom i udruženjem analiziramo razloge i uvojimo mjere s ciljem da se postojeće stanje poboljša u interesu pacijenata.

Ukoliko kolegij smatra da je tematska sjednica preambiciozna u smislu organizacije, predlažem da navedena tema bude obavezno planirana kao jedna od tačaka prve naredne sjednice, gdje bismo zadužili ministarstvo da po navedenoj temi pripremi informaciju.