Petogodišnjem dečaku bubreg presađen po metodi iz Engleske

U 2018. spašeno 64 života u Srbiji transplantacijom organa
02/01/2019

Uz pomoć tima lekara iz Londona, u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj izvedena zahtevna transplantacija. Organ koji je majka donirala izvađen laparoskopski.

LEKARI Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj u četvrtak su transplantirali bubreg petogodišnjem dečaku iz Crne Gore. Ovaj veliki zahvat, koji će mladom pacijentu umnogome da olakša život, urađen je u saradnji sa engleskim stručnjacima iz GOSH klinike, koji su lideri u ovoj oblasti hirurgije u Evropi. Na ovaj način započeta je saradnja između dve bolnice.

Doktor Siniša Dučić, direktor klinike u Tiršovoj, kaže da naši lekari već 20 godina rade transplantacije bubrega, ali će u saradnji sa engleskim hirurzima tehnički da se usavršavaju.

– U goste su nam došli profesor dr Nizam Mamode i dr Nikos Cezaris, koji su vrhunski stručnjaci kako za transplantaciju bubrega kod odraslih, tako i kod dece – kaže dr Dučić. – Oni godišnje urade veliki broj transplantacija, tako da u primeni ove hirurške intervencije imaju ogromno i zavidno iskustvo. Inače, bolnica GOSH važi za jednu od najboljih pedijatrijskih ustanova u Evropi. Naročito smo zahvalni našoj bivšoj koleginici dr Jeleni Stojanović, koja nam je omogućila lakše uspostavljanje saradnje sa uglednom bolnicom iz Engleske.

Doktorka Brankica Spasojević, pedijatar-nefrolog u Tiršovoj, kaže da je donor bubrega petogodišnjem dečaku njegova majka.

– Prednost rada profesora Mamodea i dr Cezarisa je u tome što oni laparoskopski vade bubreg donora, što za njega znači mnogo brži oporavak i manji rizik od infekcije – ističe dr Spasojević. – Majka dečaka biće otpuštena kući već za tri dana.

Tim lekara u Tiršovoj i gosti iz Engleske u petak će uraditi transplantaciju bubrega i devetnaestogodišnjem mladiću, kome je donor bubrega otac.

Prema rečima doktorke Spasojević, ovo je veoma značajno iskustvo za nju i njene kolege i njihove buduće pacijente.

– Transplantacije bubrega radićemo kod desetak pacijenata godišnje – kaže dr Spasojević.

– Zasada imamo podužu listu čekanja, jer smo imali problema sa odlivom lekara, ali sada smo na putu da stvorimo uhodan tim koji će na najbolji način moći da zbrine pacijente.

Razmena znanja

SARADNJA dve bolnice podrazumeva i odlazak naših lekara na usavršavanje u Englesku. Osim nefrologa, urologa i hirurga, na dodatnu edukaciju odlaziće i medicinske sestre i tehničari.

 

Vir: novosti.rs