SAOPŠTENJE ZA JAVNOST, OBELEŽEN SVETSKI DAN BUBREGA POD SLOGANOM “ZDRAVLJE BUBREGA ZA SVE” 

Svetski dan bubrega 2024 u Beogradu
25/02/2024
NAJAVA I POZIV NA DOGAĐAJ. Obeležavanje Svetskog dana bubrega, ZDRAVI BUBREZI ZA SVE 
17/03/2024

 

STOTINE PACIJENATA IZ REGIONA U ŠETNJI ZA ZDRAVE BUBREGE NA ADI CIGANLIJI

PREDSTAVLJENA I BELA KNJIGA O HRONIČNOJ BOLESTI BUBREGA

Nekoliko stotina pacijenata iz Srbije i regiona, prošetalo je danas Adom Ciganlijom, obeleživši Svetski dan bubrega. Šetnju pod sloganom Zdravi bubrezi za sve organizovali su Udruženje dijaliziranih i  transplantiranih pacijenata Donorstvo je herojstvo i Savez organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije. Uz laganu fizičku aktivnost, učesnici kojima se pridružio i veliki broj Beograđana,  mogli su da provere nivo šećera u krvi i krvni pritisak,  dva najčešća faktora rizika koji mogu da dovedu do otkazivanja bubrega, kao i da testiraju  funkciju svojih bubrega (eGFR).  Ukupno je izvršeno merenje navedenih parametara kod više od 300 građana, dok su kod 20-oro testiranih uočeni rizici koji zahtevaju detaljniju proveru kod izabranog lekara.

Pacijenata sa bubrežnim oboljenjima ima duplo više nego pacijenata sa dijabetesom, kao i 20 puta više u odnosu na bolesnike koji imaju kancer. Zbog prirode bolesti koja je asimptomatska, čak 90% ljudi ni ne zna da ima hroničnu bolest bubrega (HBB).  Ass dr Milica Kravljača – nefrolog Klinike za nefrologiju UKCS istakla je okupljenim građanima pred početak šetnje:

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bubrega podizanje svesti o značaju zdravlja bubrega, prevenciji i što ranijem otkrivanju hronične bolesti bubrega. U skladu s tim je i ova šetnja, kao i merenje krvnog pritiska, šećera i osnovnih parametara bubrežne funkcije. Pacijenti koji imaju povišen pritisak i dijabetes melitus su u visokom riziku za nastanak hronične bolesti bubrega, a fizička aktivnost jednako je važna i za njih kao i za pacijente koji imaju hroničnu bolest bubrega, ali i opštu populaciju.

Dan pre šetnje organizatori su lekarima i donosiocima odluka predstavili  dokument BELA KNJIGA O HBB,  sa predlozima pacijenata o unapređenju rane dijagnostike i omogućavanja pravovremenog i adekvatnog lečena obolelih od HBB u svim fazama bolesti. Na panelu “Život sa kardio-renalnim sindromom 2024” objasnili su ciljeve ovog dokumenta i rezultate koje očekuju u narednom periodu:

U Evropi i zemljama regiona vlada “tiha” epidemija HBB. Kako bi se usporila ili makar smanjila i kako bi se na sistemski način rešili izazovi sa kojima se susreće 700.000 pacijenta u Srbiji, Savez organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Donorstvo je herojstvo, napisali su Belu knjigu o HBB. Bela knjiga o HBB  napisana je sa željom da se bolje razumeju hronične bolesti bubrega i identfikuju moguća rešenja koja imaju potencijal da unaprede dijagnostiku, lečenje i kvalitet života pacijenata obolelih od HBB u svim fazama bolesti,  na čemu ćemo dalje nastojati da radimo sa lekarima, zdravstvenim ustanovamai donosiocima odluka k. Podršku Beloj knjizi o HBB dalo je još 17 udruženja iz Srbije, kaoi 7 zemalja regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Rumunija i Bugarska),pre svega članice Mreže transplantiranih jugoistočene Evrope – Seen Transplant.“

Svetski dan bubrega obeležava se na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja Fondacije za bubrege u više od 100 zemalja širom sveta od 2006. godine. Predstavlja globalnu inicijativu čiji je cilj da podigne svest o ulozi bubrega u zdravlju čoveka, kao i da se smanji učestalost nefroloških oboljenja i smrtnih ishoda koji su direktna posledica bolesti bubrega. Slogan ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana bubrega je “Zdravi bubrezi za sve”.

Šetnju za zdrave bubrege na Adi Ciganliji podržali su i JP Ada Ciganlija, Sekretarijat za zdravstvo, grada Beograda , Turistička organizacija Beograda, kao i Udruženje za borbu protiv dijabetesa Plavi krug i Komitet za Međunarodnu Saradnju Studenata Medicine – Srbije (IFMSA-Serbia).

Kontakt organizatora: Ivana Jović,  063/8574206;

P.S.

Informacije o događaju i našim aktivnostima možete ispratiti na:

Instagram 

Facebook 

https://donorstvojeherojstvo.rs/