Susreti  dijaliziranih i transplantiranih na Fruškoj gori od 23.do 25.07.2021

ZDRAVJE – Težave z ledvicami, Oddaja dobro jutro RTV Slovenija 29.3.2021 ob 8.10 uri
30/03/2021
Izletom u Zaselje obilježili 9. godina postojanja UDiT SBK/KSB
16/08/2021

 

Susreti  dijaliziranih i transplantiranih na Fruškoj gori od 23.do 25.07.2021.

 

Na inicijativu Udruženja transplantiranih Vojvodine „ PAN TRANSPLANT „ Novi Sad za vikend od 23.do 25.07. održano su iznenadni i ne planirani susreti dijaliziranih i transplantiranih.

Naime, nakon jednog neformalnog razgovora između predsjednika Udruženja transplantiranih Vojvodine –Pan Transplant g.Marinka Divjaka i predsjednika Udruženja/Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH došlo se na ideju da se uradi dvodnevno druženje zajedno sa članovima Hrvatskog planinarskog društva Vitez iz Viteza i PD Železničar iz Novog Sada.

Ideja je bila da to budu rekreativni susreti na kojima bi se, šetnjom po dugim i prelijepim stazama Fruške gore, propagirao zdrav život i važnost donacije i transplantacije organa.

Međutim, okolnosti su nam dozvolile da se na susretima održi i jedan okrugli stol na temu dijalize i transplantacije u regionu s posebnim osvrtom na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Tome je doprinijeo dolazak na Frušku Goru predstavnika Udruženja bubrežnih bolesnika Sremske Mitrovice g.Violete Srbljanin i g.Lazara Čolića te predstavnice udruge iz Rijeke –RH g.Višnje Žepina te predstavnika Saveza organizacija bubrežnih invalida Srbije g.Tatjane Stojanović.

Ovaj okrugli stol je okupio predstavnike iz tri države članice Mreže transplantiranih JI Europe , Srbija, Hrvatska i BiH, a razgovaralo se o aktualnoj situaciji sa posebnim osvrtom na nedostatak TX u Srbiji i BiH, te o drugim temama vezanih uz diajlizu te darivanje i presađivanje organa.

Također, na sastanku je g.Divjak predložio da se napravi  sporazum/memorandum o jačoj, bližoj i čvršćoj suradnji između PAN Transplant i UDiTB F BiH.

Svi ciljevi ovih susreta su ostvareni.

I rekreativno zabavni sadržaj i edukacijsko-informativni  i razmjena informacija i iskustva u državama iz kojih dolazno, te mogućnost buduće suradnje.

Udruženje Pan Transplant , na čelu sa Marinkom Divjakom i Đorđem Ivankovićem i ostatkom ekipe, Stojan ,Vidoje, Stevan , bilo je odličan domaćin ovih susreta.

Ovo su prvi neslužbeni susreti od početka pandemije i od zadnjih službenih koji su održani u Vitezu 2019.

 

Predsjednik UDiTB F BiH                                                                      Predsjednik Pan transplant

Tomislav Žuljević                                                                                          Marinko Divjak