U 5 dana presađeno 5 bubrega: ‘Treba nadoknaditi minus nastao zbog korone’

Uspešno izvedena prva transplantacija srca u Skoplju
14/06/2020
Prepoznajte motnje delovanju svojih ledvic.
13/07/2020

TRANSPLANTACIJE

AUTOR: 

OBJAVLJENO: 

  • 03.06.2020. u 23:43

Zagreb, 100409.
U bolnici Merkur obavljena je 300-ta transplatacija jetre. Donor se nalazio u Klinicko bolnickom centru Zagreb (Rebro). Eksplantaciju bubrega, jetre i gusterace je obavio doktor Jandricevic sa Merkura, a po srce je dosao transplatacijski tim iz Njemacke.
Na slici: transplantacija jetre.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Neja Markičević / CROPIX
Zbog korone su u dva mjeseca u KBC-u Zagreb učinjene samo dvije transplantacije srca, i to kod pacijenata koji nisu mogli čekati

Šezdesetogodišnja Splićanka može odahnuti. Dobila je u noći s ponedjeljka na utorak u KBC-u Zagreb novi bubreg donora iz Osijeka, a operacija je protekla kako je planirano.

Iza nje su godine tzv. peritonejske dijalize (pacijent dijalizu sam radi kod kuće), a šansu je dobila nakon što je prošlog tjedna u KBC-u Zagreb ponovo pokrenut transplantacijski program, gotovo zaustavljen zbog epidemije koronavirusa.

Mjesečni prosjek

Da je vrijeme Covida-19 iza nas potvrđuje i činjenica da je već jučer ujutro eksplantacijski tim s KBC-a krenuo i u Varaždin po organe koje čekaju drugi pacijenti, a u bolnici su se pripremale još dvije transplantacije bubrega. Potvrda je to da će se uskoro transplantacijski program KBC-a Zagreb vratiti na mjesečni prosjek od barem deset transplantacija srca, bubrega ili jetre.

Ugrožen život

Naime, tijekom zatvaranja bolnica zbog korone u dva mjeseca u KBC-u Zagreb učinjene su tek dvije transplantacije srca, i to kod hitnih pacijenta kojima bi čekanje na operaciju ugrozilo život.

“Operacija naše pacijentice trajala je oko dva i pol sata, ali pripreme za nju su bile bitno duže. Sad zbog koronavirusa imamo i ‘dodatni zadatak’, a to je testiranje na Covid-19. Testirali smo dva puta našu pacijenticu, a to znači čekanje na rezultate PCR testa oko 3-4 sata. Testiran je i donor, sve kako bismo bili sigurni da je sve u redu, odnosno da nema Covida-19.

Osim toga, pacijentima koji su na programu za transplantaciju radi se i CT pluća ne bi li se dobila i dodatna potvrda da nemaju koronavirus”, objašnjava dr. Željko Kaštelan, voditelj transplantacijskog tima za bubrege i predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb. U prekjučerašnjoj operaciji ukupno je sudjelovalo desetak liječnika, medicinskih sestara i tehničara, a u cijelom procesu, od saznanja da postoji donor do kraja kirurškog zahvata, bilo je uključeno više od 30 djelatnika KBC-a. Upravo zato sve mora biti iskoordinirano i bez greške.

Organ iz Graza

“Prošlog vikenda još su dva pacijenta dobila donirane bubrege, i to iz Münchena i Graza, a kad se njima pribroje i dva pacijenta koji će dobiti bubrege iz Varaždina, to će značiti da smo u pet dana transplantirali pet bubrega”, kaže zadovoljan prof. dr. Kaštelan i dodaje da je dosad u ovoj godini učinjeno 25 transplantacija bubrega, a da nije bilo korone taj bi broj bio gotovo dvostruko veći. Naime, godišnje se u Hrvatskoj učini oko 300 transplantacija, a najviše bubrega, oko 130. No, Hrvatska je vrlo visoko i na ljestvici doniranih organa s 34 darivatelja na milijun stanovnika. I jučer su dvije obitelji iz Varaždina odlučile nekome darovati život darivanjem organa njima bliskih osoba.

Koliko su sve predradnje za transplantaciju bitne da bi ona bila uspješna potvrđuje nam i anesteziologinja, dr. Jasna Stoić Brezak, transplantacijska koordinatorica KBC-a Zagreb i glavna veza s Eurotransplantom, preko kojeg inače idu sve donacije i transplantacije organa u Hrvatskoj. Uvijek naglašava da posebno zahvaljuje obiteljima koje odlučuju donirati organe svojih najbližih i tako spasiti nekoliko života. Istina je da po zakonu ta privola obitelji nije potrebna, ali pravilo je da se ona uvijek traži.

“Onog trenutka kad zazvoni telefon, a na drugoj strani je Eurotransplant, pokreću se svi segmenti bitni za uspješnost transplantacije. Istina, ponekad pacijenti moraju duže čekati na podudarni organ, ali ne i kad se radi o hitnim pacijentima, onda je to vrijeme bitno kraće. Naime, pacijent se na listi Eurotransplanta nalazi pod brojem sa svim relevantnim podacima o tome kakvog donora treba da bi bili podudarni. Kad stignu podaci o donoru, a mi potvrdimo da prihvaćamo organ, pokreće se cijeli mehanizam. Kreće eksplantacija, dovoženje organa u bolnicu, a do tada stiže i pacijent, bez obzira na to u kojem je dijelu zemlje u određenom trenutku.

Strah od zaraze

Ova prekjučer transplantirana pacijentica iz Splita dovezena je kolima Hitne pomoći za manje od 4 sata, a potom je sve krenulo. Test na Covid-19 bio je negativan, što je u ovom trenutku vrlo bitan podatak, a nekoliko sati kasnije počela je i operacija”, objašnjava dr. Stoić Brezak. Dodaje da je ovo postkorona vrijeme donijelo i jedan novi moment.

Naime, za razliku od prije, kad su pacijenti na vijest da imaju podudarni organ reagirali pitanjem – kad treba doći, u ovom trenutku ima onih koji čak i pokušavaju “izbjeći” transplantaciju na neko vrijeme. Razlog? Boje s koronavirusa. No, kaže Brezak, objašnjenje procedure koja se provodi da svi budu sigurni na kraju ih uvjeri da nema potrebe za odustajanjem. Naime, testirani su svi uključeni u transplantacijski program, od donora do pacijenta i zdravstvenih djelatnika, tako da se maksimalno isključuje mogući ulaz Covida-19 u transplantacijski program.

“Ove smo godine u KBC-u Zagreb imali 33 transplantacije organa 4 donora, a onda nas je prekinula korona”, kaže prof. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, koji unatoč “stisci” s prostorom zbog potresom uništenih zgrada vjeruje da će se uspjeti nadoknaditi ono što se nije moglo raditi tijekom epidemije koronavirusa.

Sigurnosne pripreme za operaciju

– donor se obavezno testira na Covid-19, nalaz mora biti negativan

– primatelj se 2 puta testira na Covid-19, nalazi se čekaju 4 sata i moraju biti negativni

– primatelju se, za dodatnu provjeru, radi i CT-pluća

– svi uključeni zdravstveni djelatnici redovito se testiraju