V UKC Ljubljana v zadnjem mesecu opravili 21 transplantacij

Успешно излекуван од ковид-19 пациент со трансплантиран бубрег
30/04/2020
Македонската кардиохирургија испиша историја, извршена прва трансплантација на срце од донор
26/05/2020
PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Mirko Vorkapić
Epidemija novega koronavirusa se pri nas že več dni umirja. Zaradi izboljšanih razmer se tudi zdravstvene ustanove počasi vračajo v ustaljeno delovanje, na nekaterih oddelki pa so po pričakovanjih nastale čakalne vrste. V ljubljanskem UKC so v zadnjem mesecu uspeli opraviti 21 transplantacij, kar je približno dvakrat toliko, kot je mesečno povprečje.

V UKC Ljubljana so v zadnjem mesecu opravili 21 uspešnih transplantacij na 20 bolnikih, zadnjo včeraj. Vodja Centra za transplantacijsko dejavnosti dr. Ivan Knežević je povedal, da so opravili dve presaditvi srca, dve presaditvi pljuč, dve presaditvi jeter, 13 presaditev ledvic ter presaditev trebušne slinavke.

Dr. Ivan Knežević
Dr. Ivan Knežević

Kot je pojasnil dr. Knežević, gre tako veliko število transplantacij pripisati povečanju presaditve ledvic. V lanskem letu so namreč imeli “strašanski izpad, ki so ga izkusile nekatere majhne države, med njimi tudi Slovenija,” je pojasnil vodja centra.  Kot je povedal, so se uspešno prilagodili razmeram. Manj tvegane paciente so dali na čakanje, transplantirali pa so le organe pri urgentnih primerih. Knežević je povedal, da se zaradi epidemije covida-19 čakalna vrsta ni povečala, zastoj pa je nastal zgolj pri tistih, ki niso imeli nujno odrejenih presaditev organov.

Poklukar: Težko je napovedati, kdaj bomo odpravili zaostanke

Kot je povedal generalni direktor UKCL Janez Poklukar, je uspešno delo posledica dobrega sodelovanja s Slovenija-transplantom. “Če ne bi imeli tako dobrega sodelovanja dveh institucij, se ne bi mogli postavljati v svetovni vrh, glede na situacijo zaradi epidemije pa bo to verjetno pokazalo, da smo v samem vrhu.” 

Poklukar je povedal, da postopno zaganjajo programe, potem ko je bila realizacija v prejšnjih mesecih občutno nižja. V mesecu marcu so tako opravili 37.000 ambulantnih pregledov, kar predstavlja 3040 odstotkov programa. “V aprilu smo efektivnost zvišali za 20 odstotkov, v prvem tednu maja pa smo že na polovici aprilskega dosežka. Kdaj bomo odpravili vse za nazaj, je ta trenutek težko napovedati,” je priznal prvi mož ljubljanskega UKC.

Janez Poklukar je zadovoljen z učinkovitostjo UKC Ljubljana.
Janez Poklukar je zadovoljen z učinkovitostjo UKC Ljubljana.FOTO: 24ur.com

Še enkrat je poudaril, da zdravstveni delavci te dni delajo še bolj intenzivno, tudi v nadurah, s spremenjenimi razmerami pa so povečani tudi stroški. “Tukaj bo z zavodom za zdravstveno zavarovanje treba doseči novo ceno zdravstvenih storitev. Že prejšnje cene so bile podcenjene. V tem tednu bomo na številnih enotah pričeli z novo kalkulacijo vseh stroškov storitev,” je napovedal Poklukar.

Glede čakalnih vrst je povedal, da danes v osrednji slovenski bolnišnici nimajo čakalnih vrst na pediatriji, ginekologiji ter infektologiji, je pa priznal, da je težko zagotoviti, da bodo v kratkem počistili vse čakalne vrste na drugih oddelkih.

V zvezi z ambulantnimi posegi pa je zagotovil, da bodo vsi pacienti domov dobili datume. Ob tem je Poklukar opozoril, da stari datumi ne veljajo več.