Makedonija

17/03/2024

NAJAVA I POZIV NA DOGAĐAJ. Obeležavanje Svetskog dana bubrega, ZDRAVI BUBREZI ZA SVE 

Subota, 16. mart, 12:00, Ada Ciganlija (kod restorana Jezero) Povodom obeležavanja Svetskog dana bubrega, Udruženje dijaliziranih i  transplantiranih pacijenata Donorstvo je herojstvo, u saradnji sa Savezom organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije, organizuje šetnju za […]
17/03/2024

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST, OBELEŽEN SVETSKI DAN BUBREGA POD SLOGANOM “ZDRAVLJE BUBREGA ZA SVE” 

  STOTINE PACIJENATA IZ REGIONA U ŠETNJI ZA ZDRAVE BUBREGE NA ADI CIGANLIJI PREDSTAVLJENA I BELA KNJIGA O HRONIČNOJ BOLESTI BUBREGA Nekoliko stotina pacijenata iz Srbije i regiona, prošetalo je […]
25/02/2024

Svetski dan bubrega 2024 u Beogradu

A letter of invitation for the 2024 World Kidney Day celebration in Belgrade Pozivno pismo Svetski dan bubrega 2024 Agenda World Kidney Day Agenda Svetski dan bubrega 2024     […]
22/11/2023

World Kidney Day Champions

World Kidney Day Champions are committed individuals and/or members of kidney foundations, societies of nephrology and patients associations that support the campaign in the effort of raising awareness of kidney disease […]
06/02/2023

I MEĐUNARODNI SUSRETI DIJALIZNIH I TRANSPLANTIRANIH BOLESNIKA U RUMI

Poštovani/a, Posebna čast i zadovoljstvo nam je da Vas u ime udruženja bubrežnih invalida Sremska Mitrovica pozovemo na Prve Međunarodne susrete dijaliziranih i transplantiranih Ruma Borkovac 2023. Susreti će biti […]
29/07/2022

II međunarodni susreti u Skopju 23. do 26. 6. 2022

Вторите меѓународни средби на дијализирани и трансплантирани ги реализиравме во периодот од 24-26 јуни 2022 година во Скопје, со помош на нашите поддржувачи и членови. Богатата агенда во целост беше […]
29/07/2022

POZIVNICA za ӏI-ge. Međunarodne susrete dijaliziranih I transplantiranih pacijenata u Makedoniji sa edukativnim I sportskim karakterom

Udruzenje bubreznih bolesnika NEFRON ima osobnu čast i sa zadovoljstvom Vas poziva na II -Međunarodne susrete dijaliziranih I transplantiranih pacijenata u Makedoniji sa edukativnim I sportskim karakterom koje ce se […]
31/01/2022

To all kidney patients, kidney patients organisations and others involved in the EDITH kidney patient survey,

Dear Sir/Madam,   The ERA Registry was involved in the European EDITH project from 2017 to 2020. During this project we distributed the EDITH kidney patient survey about treatment modality […]
17/11/2020

BILTEN SEENTRANSPLANT 2010 – 2020 (od ideje do ostvarenja 2015 i rada do 2020 godine)

30/04/2020

Први меѓународни средби на дијализирани и трансплантирани пациенти во Македонија!

Први меѓународни средби на дијализирани и трансплантирани пациенти во Македонија! 11.04.2019 ИНФО БЛОК Утре, 12.04.2019г. во 11:00ч. свечено ќе бидат отворени Првите меѓународни средби на дијализирани и трансплантирани пациенти во Македонија, кои […]
30/04/2020

ПРВИ МЕЃУНАРОДНИ СРЕДБИ НА ДИЈАЛИЗИРАНИ И ТРАНСПЛАТИРАНИ ПАЦИНЕТИ

ПРВИ МЕЃУНАРОДНИ СРЕДБИ НА ДИЈАЛИЗИРАНИ И ТРАНСПЛАТИРАНИ ПАЦИНЕТИ Потребно е да се насочиме кон обезбедување на сите неопходни логистички и други предуслови да го зголемиме бројот на трансплатации на бубрези […]
30/04/2020

Здружението Нeфрон по 8-ми пат го одбележува Европскиот ден на органодарителство

30/04/2020

Нефрон: Да се зголеми бројот на трансплантации на бубрези

ОД: НОВА ТВ 2:54 PM – 15 OCTOBER 2019 SHARE TWEET PIN SHARE Кога ќе дојдете до крајот и кога ќе сфатите дека за вашиот близок веќе нема никаква надеж убаво е […]
30/04/2020

Денешниот ден во повеќе од 200 земји ширум светот се одбележува Светскиот ден на бубрегот, најодбележуван настан во светот кој се фокусира на важноста на здравјето на бубрезите.

  Светскиот ден на бубрегот се одбележува секоја година во вториот четврток од месец март, во повеќе од 200 земји ширум светот. И Македонија преку активностите на Здруженијата Нефрон и […]
30/04/2020

12 март – Светски ден на бубрегот

30/04/2020

ПРЕПОРАКИ ЗА ПАЦИЕНТИ СО БУБРЕЖНИ ЗАБОЛУВАЊА, ПАЦИЕНТИ НА ДИЈАЛИЗА И ПАЦИЕНТИ СО ТРАНСПЛАНТИРАН БУБЕРГ ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА СО COVID 19

Home ПОЧЕТНА ПРЕС ЦЕНТАР Соопштенија ПРЕПОРАКИ ЗА ПАЦИЕНТИ СО БУБРЕЖНИ ЗАБОЛУВАЊА, ПАЦИЕНТИ НА ДИЈАЛИЗА И ПАЦИЕНТИ СО ТРАНСПЛАНТИРАН БУБЕРГ ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА СО COVID 19 Април 13, 2020 ПОЧЕТНА, ПРЕС […]
30/04/2020

Успешно излекуван од ковид-19 пациент со трансплантиран бубрег

Сите пациенти кои се на дијализа а имаат покачена телесна температура, сува кашлица, мускулни болки се тестираат за корона – вели д-р Рамбабова Бушљетиќ, ИЗБОРМАКЕДОНИЈА Од Љубица Балабан Објавено 27/04/2020 15:30:43  1,249  Сподели […]
26/05/2020

Македонската кардиохирургија испиша историја, извршена прва трансплантација на срце од донор

Македонската кардиохирургија испиша историја, извршена прва трансплантација на срце од донор:Во Иван продолжи да чука срцето на Емилија На Клиниката за државна кардиохирургија во Скопје, по шестчасовна операција, во два […]