Nemčiji primanjkuje darovalcev organov, zato bi uvedli zakon, po katerem so darovalci kar vsi

First International meeting of dialysis patients and organ transplant recepients
28/03/2019
I. međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih bolesnika jugoistočne Evrope u Strugi, Severna Makedonija 11.-14-4-2019
19/06/2019

Members of lower house of Parliament Bundestag Minister of Health Jens Spahn and Karl Lauterbach show a organ donor card as they address a news conference to introduce a draft for a federal law on organ donation in Berlin, Germany, April 1, 2019. REUTERS/Fabrizio Bensch

Nemški poslanci razpravljajo o predlogu zakonu, s katerim bi znatno povišali število darovalcev organov, po katerem bi bili vsi državljani registrirani darovalci organov, le tisti, ki bi se izrecno izrekli proti, ne.

Po predlogu bodo vse državljane, stare 16 in več let, obvestili o darovanju organov in jih registrirali kot darovalce, če ne bodo vložili pritožbe.

Državljani bodo lahko kadar koli zaprosili za izbris oziroma ponovni vpis v register. Kot dodatno varnostno zagotovilo bodo morali po smrti zdravniki stališče umrlega glede darovanja organov preveriti tudi pri najbližjih sorodnikih.

 

Darovalci tudi tisti, ki se ne odzovejo na poziv

Skupina poslancev okoli nemških Zelenih je sicer že pred tem razmišljala o podobnem ukrepu. Po njihovem predlogu bi se morali državljani samostojno odločiti, ali bodo postali darovalci organov, ko bi na uradih zaprosili za nove osebne dokumente ali na rednih zdravniških pregledih.

Nekateri so do predloga kritični, češ da molk ni isto kot dovoljenje. Po predlogu zakonodaje bi namreč darovalci postali tudi tisti, ki se niso odzvali na poziv oblasti glede vpisa v register. Med drugim so bili kritični pri nemški ustanovi za varovanje pravic pacientov.

 

Nemci pripravljeni darovati organe

V Nemčiji se za zdaj vsak prostovoljno odloči, ali bo postal darovalec organov. Po podatkih javnomnenjske raziskave je večina Nemcev sicer pripravljena darovati svoje organe po smrti (81 odstotkov), a jih ima le 32 odstotkov t. i. izkaznico, da so darovalci.

Na nov organ v Nemčiji trenutno čaka več kot 9.000 ljudi, glede na statistiko pa jih večina ne bo dočakala operacije, saj so lani na primer izvedli malo manj kot 3.600 transplantacij.

Za zdaj še ni jasno, kdaj bo nemški parlament glasoval o predlogu zakona, bodo pa imeli poslanci pravico glasovati po lastni vesti.

 

Vir: rtvslo.si