Sastanak članova UO UDiTB F BiH u Federalnom ministarstvu zdravstva

U 2018. spašeno 64 života u Srbiji transplantacijom organa
02/01/2019
O darovanju organov se lahko sedaj opredelimo elektronsko
30/01/2019

Danas, 15.01.19, je tročlana ekipa, kao predstavnici UDiTBFBiH, na poziv Federalnog ministra zdravstva, sudjelovala na sastanku na kojemu su bili nazočni, pored Ministra g. Vjekoslava Mandića i njegovi suradnici, odgovorni za pojedine segmente zdravstva a vezano konkretno za dijalizirane i transplantirane pacijente.

Naravno da nas je najviše zanimalo šta ministarstvo planira uraditi kako bi se povećao broj transplantacija u F BiH, posebno kadaveričnih.

Zajedno smo došli do određenih zaključaka koje bi u narednom periodu trebali realizirati.

Govorilo se i o problemima zastarjelih aparata u dijaliznim centrima u F BiH, jer je trenutno gotovo 80% aparata potrebno zamijeniti. Tražili smo da se i FMZ kao i ZZO iRO aktivno uključe u rješavanje ovog jako velikog problema.

Iskoristili smo priliku da napomenemo kako pacijenti imaju problem i sa lijekovima. Nakon nekoliko naših dopisa i traženja dobili smo informaciju, da je od ove godine napokon MIMPARA ušla na esencijalnu listu lijekova sto je jako dobra vijest.

Na kraju smo se složili da suradnja između naše Udruge i FMZ mora biti bolja i da se češće moramo sastajati kako bi zajedno pokušali riješiti ključne i trenutne probleme. Složili smo se i o održavanju centralne manifestacije obilježavanja Svjetskog Dana Bubrega koja će se u 3. mjesecu održati u Mostaru.

Sve u svemu, sastanak je bio konstruktivan samo još da se dogovoreno i realizira.

 

Vir: Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH